Kennissessies

Onze kennis voor jou. Een greep uit onze persoonlijke kennissessies.

Betabit kennissessies

Bij Betabit hebben we jarenlange ervaring met het overdragen van kennis; via onze maatwerk ontwikkeltrajecten en trainingen, workshops, interne Academie, Betatalks video’s en podcast. Daarnaast verzorgen we kennissessies voor geïnteresseerden: informele bijeenkomsten waarbij deelnemers meer kennis opdoen over een specifiek onderwerp. Het doel is om kennis te delen, direct te leren toepassen en scenario’s te bespreken. 


Een greep uit onze kennissessies

Met inmiddels ruim 15 jaar Azure ervaring en daarnaast uitgebreide ervaring en kennis van de nieuwste features en ontwikkelingen op het gebied van, onder andere, .NET, testen, C#, DevOps, frontend en AI, bieden wij diverse kennissessies aan. Naast de genoemde technologieën, kun je denken aan:


We bespreken graag de mogelijkheden voor jou

Business Automation met AI

Veel van ons werk kan geautomatiseerd worden. Met AI en specifiek Copilot kan je complexe processen beter ondersteunen of zelfs volledig overnemen, zonder daarbij je eigen unieke werkwijzen te verliezen.

We bespreken diverse scenario’s, zo onderzoeken we de mogelijkheden en potentiële technische uitwerkingen bij het ondersteunen of overnemen van:

  • Helpdeskwerkzaamheden.
  • Registratie van meldingen.
  • Kennisbankbeheer.
  • Of een processtap specifiek voor jouw bedrijf.

We nemen de verschillende aanvliegroutes door. Gebruik je code op maat of neem je een bestaand model af? Of kies je voor een low-code extensie op een bestaande Copilot? We brengen de opties van het automatiseren van complexe processen in kaart.

Doelgroep: software architecten en software- & IT-managers.

Bicep deep dive

Bicep is de Microsoft-taal, voor de Azure Resource Manager, voor het beschrijven hoe Azure-resources er uit moeten zien. Neem deel aan deze kennissessie en leer:

  • Hoe je Bicep gebruikt om Azure-resources te creëren en bij te werken.
  • Hoe je Bicep-templates uitrolt in verschillende omgevingen (lokaal, Azure Pipelines, GitHub Actions).
  • Hoe je een complexe omgeving opdeelt in modules, je deze deelt tussen projecten en teams, en deze gebruikt voor consistentie in jouw Azure-landschap.
  • Hoe je user defined types en functions gebruikt.

Ook kijken we naar extensies, zoals voor het uitrollen via Microsoft Graph. En als alles uitgerold is, leer je hoe je het resultaat kunt verifiëren.

Doelgroep: developers & devOps engineers.

Test Driven Development

Hoe maak je het schrijven van unit testen leuk? Hoe begin je met Test Driven Development? En hoe zet je dit binnen jouw project op?

Wij nemen je tijdens deze kennissessie mee door het hele TDD-proces. We bespreken welke stappen vereist zijn om te beginnen met TDD. Daarna duiken we snel de praktijk in; je gaat aan de slag met twee realistische opdrachten om zelf de voordelen van TDD te ervaren. Na deze kennissessie ben je er klaar voor om TDD binnen jouw projecten succesvol toe te passen.

Doelgroep: developers & testers.

Betabit kennissessies - Test Driven Development

Vakmanschap in software

Hoe blijf je als ontwikkelaar up-to-date van alle relevante ontwikkelingen? We missen vaak standaarden om te volgen, of de standaard zorgt voor veel extra werk maar vermindert de kans op fouten amper. Software is en blijft uitdagend, denk aan crashes, hacks en projectvertragingen. Het is heel erg moeilijk om vakvolwassen te zijn in een veld dat zo in beweging blijft.

In deze sessie kijken we hoe je op een stabiele manier kwaliteit levert. We bespreken goede code, kwaliteit in software, ethische keuzes, efficiënte processen en jouw persoonlijke groei. De lat ligt hoog, wij maken deze haalbaar voor jou.

Doelgroep: developers & testers.

Leiderschapsvaardigheden

Als architect of tech lead moet je betrokkenen meenemen in en overtuigen van jouw beslissingen. Maar je hebt geen formele machtsbasis om dat af te dwingen zoals managers en directeuren dat wel hebben. Dus wat te doen?

Het antwoord is: communicatie, communicatie en communicatie. We leren je bewust te zijn van je eigen communicatiestijl en die van anderen, en hoe daar gebruik van te maken bij beslissingen. Hoe je dat een-op-een doet en in een groep. Hoe krijg je het team mee? Hoe ga je vervolgens om met weerstand? (feedback geven). En wat doe je met degene die een zetje in de rug nodig hebben? (coachen).

Doelgroep: senior developers & architecten.

De kracht van GitHub Copilot in jouw softwareontwikkeling

GitHub Copilot is dé tool die developers en testers effectiever en efficiënter laat werken. Het is een Large Language Model getraind op een hoeveelheid code die zelfs de meest ervaren developer zijn hele leven lang niet krijgt verwerkt. Maakt dit Copilot ook een goede (co)programmeur? Wat zijn de aandachtspunten waar jij als “piloot” rekening mee moet houden? Een ding is zeker, ondersteuning door AI wordt steeds normaler en iedere programmeur zou hiermee moeten werken.

In deze sessie laten we de vele functionaliteiten en voordelen, maar ook valkuilen van GitHub Copilot zien. Wij zorgen dat jij na afloop volledige controle voelt over deze steeds verder groeiende tool.

Doelgroep: developers & testers.

Groenere software bouwen

In deze sessie behandelen we groene software. Wat is het? Waarom is het zo belangrijk? En hoe ga je ermee aan de slag in jouw softwareontwikkeling?

Groene software dankzij duurzame ontwikkelprocessen is niet alleen een stokpaardje van idealistische wereldredders. Zelfs als je sceptisch bent over alles waar het woordje groen voor staat, is er waarde te vinden in dit streven. Denk aan een verbeterde efficiency, kostenbesparingen, strakkere code en meetbaarheid. We verdiepen ons in het meten van de groenheid van software via SCI (Software Carbon Intensity) en we bespreken praktische tips om deze SCI te verlagen. Ook behandelen we hoe je stapsgewijs van
A naar B komt.

Doelgroep: senior developers, architecten & testers.

Clean Architecture

Wil jij ook nette, goed onderhoudbare code? Natuurlijk wil je dat. Hoe? Dat gaan we samen verkennen in deze sessie. We verkennen twee toonaangevende architectuurpatronen die zorgen voor robuuste, schaalbare en onderhoudbare software: Clean Architecture en Onion Architecture. We bespreken de principes, voordelen en implementatiestrategieën van beide architecturen en laten zien hoe ze helpen bij het scheiden van verantwoordelijkheden en het bevorderen van een beter georganiseerd codebase. Leer hoe je met Clean Architecture en Onion Architecture de complexiteit beheerst en hoogwaardige software levert.

Doelgroep: developers & testers.

Betabit kennissessies - Clean Architecture

Monitoring & Logging in Azure

Tegenwoordig is de DevOps-levenscyclus een bekend en relatief goed begrepen theoretisch kader. Je team zou ernaar moeten streven om de ‘7C’s’ te bereiken. Om dit in de praktijk te realiseren met een applicatie, is een heel andere uitdaging. De ‘C’ van de 7C’s die vaak ontbreekt, zelfs in volwassen DevOps-cycli, is Continuous Monitoring. Gelukkig heeft Azure een overvloed aan services die helpen bij het opzetten en professionaliseren van het monitoringsproces. In deze sessie leer je:

  • Hoe je gegevens verzamelt met Azure Monitor en Azure Sentinel.
  • Hoe je effectieve waarschuwingen instelt op basis van vooraf bepaalde, slimme triggers om die gegevens om te zetten in bruikbare informatie.
  • Hoe je Action Groups en Azure Functions gebruikt om items te maken en bij te werken op een Azure DevOps-board (of andere ALM-tools).

Ook komt er meer maatwerk aan bod met KQL voor aangepaste query’s van de telemetrie en het creëren van dashboards in Azure DevOps die terugkoppelen naar alle monitoring met Power BI.

Doelgroep: developers & cloud engineers.

Logging

Logging lijkt in de basis simpel. Schrijf wat informatie weg naar een file of bijvoorbeeld Application Insights en je hebt, als het nodig is, alle informatie om een probleem te onderzoeken. Als het vervolgens nodig is, valt het vaak tegen hoe bruikbaar de informatie daadwerkelijk is. Kortom, over logging moet van tevoren nagedacht worden.

Leer waarom we loggen en hoe we zorgen dat logging gebruikt kan worden om informatie te verzamelen, problemen te voorkomen of problemen op te lossen. We leren je hoe te loggen in .NET, hoe je structured logging gebruikt om de juiste context op te slaan en hoe je zorgt dat logging veilig is (geen geheimen bevat en voldoet aan de AVG).

Doelgroep: .NET developers, junioren & medioren.


Wij nemen z.s.m. contact met jou op
Interesse? Laat hier je gegevens achter

Vragen? Esther helpt je graag verder


Contact


Bekijk ook onze Betatalks afleveringen