Lesmateriaal BetaKids
Welke omgeving is een goed startpunt voor jonge kinderen om te gaan programmeren? En om in groepsverband les in te geven?
BetaKids is een initiatief van Betabit om kinderen op school te leren programmeren. Kinderen vinden het namelijk hartstikke leuk!
Met de BetaKids docenten hebben we meerdere alternatieven uitvoerig onderzocht: Lego Mindstorms, Kodu, Scratch, Lego WeDo en Code.org. Hieronder vind je onze bevindingen.
Scratch
Scratch is ontwikkeld door MIT. Het kent een grote wereldwijde community en heeft een uitstekende Nederlandse vertaling van haar interface. Het is een hele rijke omgeving waar je heel veel mee kan. De kracht is meteen het nadeel. Het is echt gemaakt om te programmeren, maar door het ontbreken van geïntegreerde lessen minder geschikt als startpunt voor het leren programmeren.
Wij vinden Scratch geschikt vanaf 9 jaar en bij voorkeur volgend op een serie lessen in Code.org. Scratch vraagt om een ‘Flash plugin’ in de browser. Hierdoor werkt het niet op iPads.
Scratch Junior
Het kleinere broertje van Scratch heet Scratch Junior. Dit is heel erg geschikt voor kleine kinderen thuis. Wij vinden het niet geschikt om in groepsverband mee les te geven. Juist jonge kinderen vragen om één geïntegreerde omgeving van programmeren en les. En dan bij voorkeur in het Nederlands. Die zit hier niet in.
Lego WeDo
LegoWeDo is een soort technisch lego, verrijkt met een elektromotor, enkele sensoren en een ontwikkel- of programmeeromgeving. De elektromotor en sensoren kun je aansluiten op de USB poort van een computer. Vanaf de computer kun je – sterk visueel georiënteerd – programmaatjes schrijven en instructies geven aan de legocreaties.
Zo maak je van een domme krokodil een slimme krokodil die echt reageert op acties die het kind doet. Gooi geen hoed in de bek van de krokodil, want hij eet hem zo op. Met gesmak en geluid en een bewegende bek. Succes verzekerd!
Over Lego WeDo zijn wij het meest enthousiast als je kijkt naar de breedte van de doelgroep die je er mee kan bereiken. Zowel jongere kinderen als oudere kinderen vinden het fantastisch. Kinderen van 4 tot 12 kunnen hier mee spelen.
De grootste nadelen zijn de kosten van het materiaal en de noodzaak op elke computer software te installeren. Dit maakt het voor ons ongeschikt om scholen mee te ondersteunen. We verwachten hier in de toekomst wel een oplossing voor te vinden.
Kinderen weten met Lego WeDo een krokodil al slim en gevaarlijk happend te maken, maar als de krokodil vervolgens op Scratch aansluiten laten ze hem levensecht praten! De Sprookjesboom in de Efteling is er niets bij.
Dit is alleen geschikt voor Scratch gebruikers met enige ervaring.
Code.org
Grote Amerikaanse bedrijven hebben hun krachten gebundeld in het online platform Code.org. Dit is het platform dat wij met BetaKids bij voorkeur gebruiken in groepslessen die we geven. Doorslaggevend is de wijze waarop inlog en authenticatie van de kinderen geregeld is. Een nadeel is dat de bijbehorende videofilms in het Engels zijn. Onze verwachting is dat hier spoedig ondertiteling aan toegevoegd zal worden, waarmee het prima bruikbaar is voor kinderen die goed kunnen lezen.
We ondersteunen scholen, docenten en klassen met onze kennis van het softwareontwikkelvak en enthousiasme voor programmeren. We doen dit door op lagere scholen introductielessen met Code.org, Scratch of Lego WeDo te organiseren voor groepen kinderen. Dit doen wij altijd samen met enthousiaste docenten en ouders. Het is ons doel om onze ervaring en kennis die we daarmee opdoen te bundelen en te verspreiden, en als achterwacht en vraagbaak te fungeren voor de deelnemende scholen.
Lesmateriaal BetaKids